Devizne rezerve NBS u maju smanjene za 37,1 miliona evra

Bez autora
Jun 15 2010

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, devizne rezerve NBS u maju su smanjene za 37,1 miliona evra i na kraju tog meseca iznosile su 10,73 milijardi evra. Neto devizne rezerve, koje predstavljaju devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod Narodne banke i sredstva povučena od MMF-a, na isti dan iznosile su 6,03 milijardi evra (13,21 milijardi dolara).Takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 473,0 posto, uz istovremeno pokrivanje devet meseci uvoza robe i usluga. Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana maja iznosile 1,26 milijardi evra, pa su ukupne devizne rezerve zemlje iznosile 11,99 milijardi evra (14,76 milijardi dolara).

Devizne rezerve NBS u maju smanjene za 37,1 miliona evraKako je saopštila Narodna banka Srbije, devizne rezerve NBS u maju su smanjene za 37,1 miliona evra i na kraju tog meseca iznosile su 10,73 milijardi evra.

Neto devizne rezerve, koje predstavljaju devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod Narodne banke i sredstva povučena od MMF-a, na isti dan iznosile su 6,03 milijardi evra (13,21 milijardi dolara). Takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 473,0 posto, uz  istovremeno pokrivanje devet meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana maja iznosile 1,26 milijardi evra, pa su ukupne devizne rezerve zemlje iznosile 11,99 milijardi evra (14,76 milijardi dolara).

Na smanjenje deviznih rezervi NBS u toku maja najveći uticaj je imala prodaja deviza NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 359 miliona evra. Iz deviznih rezervi NBS u toku maja isplaćeno je i 113,8 miliona evra na ime izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje.

U toku ovog meseca ostvareni su prilivi po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 138,6 miliona evra, kao i od izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 30,5 miliona evra.

Rad međubankarskog deviznog tržišta obeležio je visok obim realizovane trgovine devizama, koji je u maju iznosio 1,37 milijardi evra, što je najviši mesečni obim od oktobra 2008. godine. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,68 milijardi evra.

 U toku maja, s ciljem podsticanja prometa deviznog tržišta i ublažavanja prevelikih dnevnih oscilacija kursa, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 359 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik